Soitsji: Olympische WinterSpelen 2014

Soitsji met de Olympische Winterspelen 2014 komen dichterbij. Deelnemers kunnen zich kwalificeren tijdens het OKT in Heerenveen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dat is goed en veel beter dan in het verleden met nominaties enz.. Alleen het OKT komt te vroeg: 6 weken voor de start van de Olympische Spelen. Beter zou zijn om twee weken voor de Olympische Winterspelen het OKT te houden.

Om 3 redenen:

1. schaatsers, die 2 weken voor een groot tournooi EK/WK  in vorm zijn, hebben    bewezen, dat opnieuw te kunnen demonstreren  tijdens de Olympische Spelen. Bewijs:  nog niet zo lang geleden, was het NK Allround altijd eind december. De 4 beste all-rounders van het EK waren dan 14 dagen later opnieuw top tijdens het EK Allround.

2. 6 weken voor de Olympische Spelen bij de besten behoren, garandeert nog niets
voor het presteren tijdens de Olympische Spelen. Schaatsen is een low-impact sport: condities kunnen in korte tijd snel toenemen (zie Yvonne van Gennep 1998 Calgary, 4x Goud, na tot in december geblesseerd geweest te zijn), maar ook snel afnemen. Vaak gaat men na kwalificatie op OKT minder doen, rusten, alleen op snelheid trainen enz. Door minder per week te gaan doen, kan het vermogen bij schaatsenrijders snel teruglopen. Zie ook bij wielrenners. Om nog maar niet te spreken over wintertijd met reizen, verkouden enz

3. In het afgelopen seizoen bleek, dat iedere Worldcup 1500 meter in het seizoen een andere winnaar opleverde. Mede doordat schaatscondities in de winter snel kunnen veranderen. Meer/minder doen door reizen, verkoudheid enz.

 

 

WK VOETBAL 2014 Rio.

Wesley Sneijder’s conditie laat nog steeds te wensen over, volgens de Bondscoach Louis van Gaal. De oplossing is niet: rentenieren op de opgebouwde conditie tijdens een zomer-trainingskamp op Ibiza, maar dagelijks in iedere training een kwartier aan extra fysieke arbeid blijven besteden. Dus en juist ook midden in het competitie-seizoen. Dit principe (iedere training iets extra’s doen) paste Wesley al toe tijdens zijn jaren in de Jeugdopleiding bij Ajax door na iedere training nog even 10 minuten extra op vrije trappen techniek te trainen. Dat loont tot op de dag van vandaag.

Voetbalprofs, die Champions Leaque spelen, spelen vaak 2 wedstrijden per week.
Met reizen naar en van wedstrijden blijven er weinig trainingsdagen over. Toch is op die dagen een kwartier extra fysiek trainen in het seizoen het meest effectief en het meest efficient, om de conditie op peil te houden dan wel te verbeteren. Verbeteren is zeer zeker gewenst in de laatste weken van de competitie, vlak voor het trainingskamp van het Nederlands Voetbal Elftal begint.