TOP Sport Fysioloog

Topsportfysiologie meet op efficiente wijze condities, krachten, snelheden en vermogens.

CONDITIE-TESTS

Conditie tests: de beste conditietests dienen in de praktijk plaats te vinden. Conditie tests zijn wel gebonden aan regels, normen en waarden. Waarom? Dan krijg je getallen, die er toe doen. Daarmee kun je duurzame adviezen verstrekken over trainingskwaliteit, trainingsopbouw, trainingsperiodisering, tapering-ON en tapering-OFF.

JG duidt

Conditie tests kunnen voluit gedaan worden of niet.

Conditie-tests, die niet voluit gedaan worden, noemt men submaximaal. Conditie-tests submaximaal werken efficient en effectief. En vragen weinig tijd en energie. Maar zijn wel doelgericht. En hartslagmeter is wel gewenst.

Ajax voorbereiding  93

 

Kracht -en snelheids testen

De wetenschap achter de revolutionaire klapschaats heeft geleerd, dat spierkrachten het best in de bewegingen zelf gemeten kunnen worden. Een kracht, bv een afzetkracht, komt tot stand door een opeenvolging van heup, knie -en enkelstrekking. Ook de spieren, die over heup, over knie en over de enkel lopen, worden achtereenvolgens gestrekt. Timing speelt daarin een allesbepalende rol. Krachten kunnen ook in de vorm van snelheidmetingen in de praktijk gedaan worden. Lichaamsgewicht en percentage lichaamsvet Iedere (top)sporter ontwikkelt zich. Een goede conditie gaat samen met “afgetraind” zijn. Bobby Haarms, conditie-trainer van Ajax in de Champions Leaque jaren, zei altijd:

 “Een goede haan is niet vet”.

De combinatie van conditie, kracht, snelheid en gewichtsmetingen genereert

  1. FIT-vet-FAST trainingsmodel voor Spelsporten.
  2. FIT-vet-FAST trainingsmodel voor Spelsporten om te pieken bij Grote Tournooien
  3. FIT-vet-FAST trainingsmodel voor Spelsporten om te pieken bij Play-Offs

Conditie verloop bij AJAX: voorbereiding, 1e helft, winterstop, 2e helft

Grafie ajax

 

TALENT en JEUGD

Nederlands-meisjes-A-Van-Wijk-Adrian-Boehm

Topsportfysiologie meet bij Jeugd eens per kwartaal lichaamslengte en lichaamsgewicht. Veranderingen in lengte en in gewicht per kwartaal laten zien, of een jeugdige sporter zich sneller  of langzamer ontwikkelt dan zijn leeftijdsgenoten. Iemand, die zich sneller ontwikkelt, wordt een vroeg-rijper genoemd. Een vroegrijper gaat vaak sneller vooruit dan zijn leeftijdsgenoten in conditie, kracht, snelheid. En vaak ook in techniek. Dat kan een -tijdelijke- voorsprong betekenen. Een laatrijper kent aanvankelijk nadelen zo tussen 12 en 18 jaar.  In Nederlandse Hockeyteams en in Nederlandse Voetbal Elftallen komen zowel vroeg, als laatrijpers voor. In clubteams is dat niet veel anders.

Frank Rijkaard met Wesley Sneijder als 10-jarige ballenjongen voor de ChampionsLeaque wedstrijd tegen Ajax in het Olympisch Stadion 1995

FRAnk WesleyIMG_1395 (1) jos en wesley s

Wesley Sneijder met Jos Geijsel op het Leidseplein

in Amsterdam, na het behalen LandsKampioenschap 2004